Veilig internetten

Veiligheid op het internet krijgt de laatste jaren steeds meer aandacht en het is een hot issue. We krijgen steeds vaker nieuws voorgeschoteld over criminelen die accounts hacken of criminelen die zich voordoen als banken of andere instanties en zo proberen belangrijke gegevens binnen te hengelen. Maar wat kunnen we hier als gebruiker van het internet tegen doen?

Zorg voor goede wachtwoorden

Een van de eenvoudigste en belangrijkste maatregelen die je als gebruiker van het internet moet nemen is het gebruik van goede wachtwoorden. Probeer een wachtwoord te gebruiken van ten minste 7 tekens dat bestaat uit één of meerdere kleine letters, hoofdletters, cijfers en speciale tekens. Langere wachtwoorden die bestaan uit verschillende soorten tekens zijn vrijwel niet te raden of te hacken met “brute force” (het geautomatiseerd invoeren van willekeurige wachtwoorden) en deze wachtwoorden zijn dus over het algemeen zeer veilig.

Houd software up-to-date

Probeer het besturingssysteem, de browser en andere programma’s die gebruik maken van het internet altijd up-to-date te houden. Vaak worden in de loop der tijd kwetsbaarheden in programma’s ontdekt die met updates worden verholpen. Het is dus belangrijk om deze updates te installeren, zodat kwaadwillenden geen gebruik kunnen maken van de kwetsbaarheden.

Installeer een virusscanner

Hoewel veel mensen denken dat ze nooit te maken zullen krijgen met een virus of wellicht spyware, is het toch een goed idee om een virusscanner te installeren. Zelfs als je zelf alleen officiële websites bezoekt en alleen mail ontvangt van vrienden en bekenden is een goede virusscanner erg belangrijk. Vrienden en bekenden kunnen ook bestanden met virussen mailen en ook officiële websites kunnen door beveiligingsproblemen ongewild bestanden met virussen serveren.

Wees alert met email

Let goed op wanneer je emails ontvangt die vragen om persoonlijke gegevens. Het komt de laatste tijd steeds vaker voor dat zogenaamde ‘phishers’ uit naam van een bank of organisatie een email sturen en je vragen in te loggen op een nep-website of om informatie als je wachtwoord of pincode vragen. Bedenk je echter goed dat een bank of organisatie niet zomaar zal vragen om in te loggen op hun website en ze zullen nooit vragen naar wachtwoorden of pincodes. Deze zullen alleen via een veilige verbinding (te herkennen aan een adres dat begint met https://) naar de server worden verstuurd.

Controleer het webadres

Onze laatste tip is daarom om het webadres in de gaten te houden. Aan de hand van het webadres kan worden bepaald of er gebruik wordt gemaakt van een veilige verbinding en je daadwerkelijk verbinding maakt met de server van een bedrijf. Dit is vooral belangrijk bij zaken als online winkelen, het regelen van bankzaken of bij het regelen van zaken met het DigiD. In deze gevallen wordt normaliter gebruik gemaakt van het SSL-protocol en dit kun je herkennen doordat er een hangslotje voor het adres wordt getoond en het adres in de adresbalk van de browser begint met “https://”.