USB_token11Het Amerikaanse Google zit nooit stil en het bedrijf vindt dat authenticatie via een wachtwoord eigenlijk niet meer van deze tijd is. Er zouden eenvoudigere en veiligere methoden gebruikt kunnen worden, waardoor de kans op hacks aanzienlijk afneemt.

Google is daarom op dit moment bezig me de ontwikkeling en ondersteuning van alternatieven van het ouderwetse wachtwoord. De YubiKey zou volgens Google een goed alternatief zijn, dit is een handige usb-stick die een eenmalig wachtwoord kan sturen naar applicaties die de ondersteuning bieden aan het apparaatje. Op dit moment is er onder andere ondersteuning voor de Chrome-browser en ook PayPal werkt aan ondersteuning voor de YubiKey.

Daarnaast zou ook een smartphone of sleutelhanger met smartcard volgens Google een goede vervanger van het wachtwoord kunnen zijn. In dit geval zou een gebruiker zich met een simpele aanraking kunnen authentiseren. Het zou een stuk veiliger zijn dan wachtwoorden en het is bovendien een stuk eenvoudiger zijn voor de gebruiker.

Toch hebben de bovenstaande methodes als nadeel dat het verlies van een YubiKey of authenticatiemiddel direct grote problemen oplevert. Wellicht dat daarom alsnog een combinatie van verschillende authenticaties moet worden gebruik.

 

Tags: , , , ,